Publicat de: Jeffreys | ianuarie 5, 2010

Funcţionari oblici se întoarce

Dragilor, vreau să mai revin puţin asupra temei anterioare legată de funcţionarii statului nostru drag şi scump. Nu pentru că m-aş fi răzgândit în privinţa celor scrise ieri ci doar pentru a mai aduce unele lămuriri în legătură cu această temă.

Şi să încep cu o întâmplare povestită de un văr de-al Harpiei. Se făcea că au plecat spre a-şi petrece sărbătorile de iarnă într-o ţară normală şi civilizată, cum ar fi Elveţia, de exemplu. Şi s-au cazat la un hotel, totul bine şi frumos. Şi cum petrecerea din noaptea de Revelion trebuia plătită extra, au marcat banu administratorului hotelului, care se ocupa cu organizarea. Şi veni seara cu pricina şi au mâncat şi au băut şi s-au distrat de minune. Iar a doua zi după petrecere a venit la ei administratorul şi le-a zis că, datorită faptului că au fost nişte oferte superavantajoase la cei ce-i aprovizionează cu bunătăţuri pentru petreceri, masa şi dansul au costat mai puţin decât s-a preconizat, rămânându-le astfel bani şi le-a returnat o parte din suma plătită pentru cina festivă, lăsându-i pe românaşi cu gurili căscate.

Când se va întâmpla în Românica aşa ceva? Veci -pururi, şohan, niciodată.

Care e legătura cu funcţionarii oblici de la noi? Legătura este că niciodată n-o să vezi pe vre-unul spunând: măi, eu nu merit banii pe care-i câştig, că nu prea fac nimic şi nu-s eficient şi am mustrări de conştiinţă, aşa că luaţi voi jumătate din salarul meu sau îmi dau demisia, plec din postul ăsta şi mă duc la privat, unde produc ceva pentru societate. Niciodată nu s-a întâmplat şi nici n-o să se întâmple aşa ceva. Şi ştiţi voi de ce? Pentru că nu e vina slujbaşului aceluia, dintr-un post de execuţie, că a fost angajat la stat şi că ia acel salariu. Nu e vina lor că există acele agenţii despre care am scris ieri, că există acele posturi pe care ei le ocupă. Şi majoritatea acestor oameni chiar muncesc pentru banii ăia. Pentru ca nu există echipă rea ci doar angajator şi conducător prost.

Un meseriaş a zis odată că ( citez din memorie): oamenii sumar îmbrăcaţi n-au avut un rol prea important în istoria şi evoluţia omenirii. Şi când spunea sumar îmbrăcaţi nu se referea la nudişti, dragilor. Ci se referea la pulime, clar. Faptele sau vorbele a unui conducător, om de stat, de ştiinţă etc. au contat şi au influenţat mai mult istoria şi  mersul omenirii decât moartea a milioane de necunoscuţi, de ciurli-burli. Când arhiducele Franz Ferdinand a fost împuşcat de către Gavrilo Princip, în 1914, a izbucnit primul război mondial, cu tot ce-a însemnat el. Păi dacă în locul arhiducelui l-ar fi împuşcat pe Ghiţă de la sculărie, n-ar fi izbucnit nici măcar soacră-sa în râs. D-apoi un răzbel.

Astfel, toate aceste agenţii , comisii naţionale, autorităţi, institute, oficii naţionale, inspectorate, inspecţii şi centre naţionale au apărut nu pentru că a vrut pulimea funcţionărească ci pentru că mai marii vremii, potentaţii, cei care aveau interes şi ţineau în mână hăţurile au dorit acest lucru. Jandarmeria, politia comunitară, STS, SPP, toate acele servicii ce se şi ne spionează încrucişat, cu toată armata de oameni ce o alcătuiesc nu au apărut pentru că plutonier Tuzgureanu a vrut să aibă un post călduţ la stat.

În Românica toată lumea vrea să fie şef. Să fie director general. Să fie manager. Românul s-a născut şef. S-a născut director. Şi pentru a satisface setea de şefie ( şi implicit de câştig, că până la urmă despre bani e vorba) a românului, nu s-a precupeţit nici un efort. A fost sacrificat orice, oricine , oricât, oricum, oricând. S-au rupt universităţi pentru a creea posturi de rectori şi decani şi profesori universitari; s-au rupt spitale pentru a potoli setea unor medici profesori/ doctori/docenţi; s-au rupt/ multiplicat instituţii; s-au inventat altele. Şi toate astea nu pentru funcţionarul de rând ci pentru cei ce ne conduc. Toţi aceştia care se cred nişte semizei şi care cred că postul ( şi banii) crează automat şi competenţa. Pentru că oricât de bou, agramat, sfertodoct şi pupincurian ar fi el, cel pus să conducă, din a doua zi se crede somitate în domeniu, bestial, genial şi de neînlocuit.

Şi cu toate astea, cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit.

De aceea, dragilor, nu săriţi cu atâta înverşunare la beregata slujbaşului mărunt de la stat. Are şi el nevastă ( brrrrrrrrr), copii, părinţi bătrâni, amantă, jip….

Gândiţi-vă că, dacă există reâncarnare, poate într-o zi şi voi……

Reclame

Responses

  1. Dragule Jeff
    Daca varucu’ Harpiei se mai calatoreste in Elvetia, roaga-l din partea mea sa se intereseze daca ei au un Oficiu National al Viei si Vinului, in care sa functioneze Comisia de Oenologie ? 🙂
    Ca daca n-au, tat o pula-i ! 🙂
    Salutare taica si noroc!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: